واژه ی آربیتراژ در بازارهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد. آربیتراژ یعنی استفاده از اختلاف قیمت یا تفاوت قیمتِ مثلا دو محصولِ یکسان در دو بازارِ مختلف! مثلا سیب زمینی در بازار تهران کیلویی 11 هزار تومان و در بازار مازندران کیلویی 9 هزار تومان باشد. با وجود یکسان بودنِ کالا، 2 هزار تومان اختلاف قیمت به دلایل متعددی، در 2 بازارِ مختلف (تهران و مازندران) وجود دارد. آربیتراژگیری یعنی استفاده از همان 2 هزار تومان اختلافی که بین سیب زمینی در 2 بازار وجود دارد. میتوان سیب زمینی را از مازنداران خرید و در بازار تهران فروخت. پس آربیتراژ می شود وجود اختلافِ قیمت، و آربیتراژ گیری می شود استفاده از اختلافِ قیمت و کسبِ سود!
در این مطلب میخواهیم به آربیتراژ و آربیتراژ گیری در بازار مالی ارز دیجیتال بپردازیم. آربیتراژ در بازارِ مالیِ ارز دیجیتال، یعنی وجودِ اخلاف قیمت یک ارز، در 2 یا چند صرافی مختلف! مثلا ممکن است یک ارز در یک صرافی 10.000 تومان باشد، و همان ارز در یک صرافی دیگر 10.100 تومان باشد. وجودِ این اختلاف یعنی آربیتراژ! در این مثال دقیقا 100 تومن اختلافِ قیمت بین 2 صرافی، وجود دارد. کسب سود از این اختلاف به معنای آربیتراژ گیری محسوب میشود.
پاسخ مثبت است. آربیتراژ همیشه وجود دارد، و با آربیتراژ گیری میتوان همواره کسب سود کرد. اما یک نکته ی مهم: بسیاری از مردم، اختلاف قیمت یا آربیتراژ را همان نوساناتِ قیمت میدانند. میخواهم شما را از این اشتباه بیرون بیاورم. نوسان قیمت، به معنی بالا پایین رفتن قیمت در یک بازار می باشد. مثلا قیمتِ سیب زمینی، در بازارِ تهران امروز ساعت 8 صبح 11 هزار تومان، و ساعت 11 صبح میشود 13 هزار تومان؛ 2 هزار تومان نوسانِ قیمت در یک روز ایجاد میشود. پس به بالا پایین رفتن قیمت در بازه های های زمانی در یک بازار نوسانات و به اختلاف قیمت یک کالا یا ارز، در یک لحظه ی خاص، در بازارهای مختلف آربیتراژ میگویند.
بحث ما در این مطلب، آربیتراژ و وجودِ اختلافِ قیمت است. اختلافِ قیمت یا آربیتراژ همیشه وجود دارد. بنابراین امکانِ کسب سود همواره وجود دارد. به چند دلیل آربیتراژ همیشه وجود دارد. ممکن است یک بازار عمدا بخواهد قیمتِ یک محصول یا کالا یا ارز را پایین تر اعلام کند، جهت اینکه سایر محصولات یا خدمات یا ارزهای خویش را به قیمت به شما بفروشد. اصطلاحا دانه بپاشد، تا شما مشتری شان شوید و سایر ارزها را نیز از ایشان بخرید. یا اینکه بخواهد بازارگرمی کند. هیچ کس نمیتواند مانعِ کمی ارزان تر فروختن یک ارز در یک بازار شود. به همین سادگی اختلاف قیمت لحظه ای ایجاد می شود. در واقع آربیتراژ بوجود می آید. کسبِ سود از این اختلافِ بوجود آمده ی لحظه ای آربیتراژ گیری محسوب میشود. در اکثر مواقع، اختلافِ قیمتِ لحظه ای (آربیتراژ) صفر است. یا بسیار جزئی ست که اصلا به چشم نمیآید. در نتیجه نمیتوان از این اختلافِ بوجود آمده بهره برد. از طرفی، در تمامی ساعاتِ شبانه روز، این اختلاف وجود ندارد. در بسیاری از ساعات اختلافات صفر است و فقط در بعضی از ساعات این اختلاف بوجود می آید.
دلیلی دیگری برای اینکه بدانید چرا همواره اختلافِ قیمت (آربیتراژ) وجود دارد این است که ممکن است در یک صرافی، تقاضای فراوانی وجود داشته باشد، در نتیجه قیمت کمی بالا میرود. و در صرافی دیگر تقاضا اندک باشد، در این صورت قیمت کمی پایین می آید و همین موجبِ اختلافِ قیمت لحظه ای (آربیتراژ) میشود. در واقع، نوسانِ قیمت، به علت تقاضایِ فراوان در یک صرافی باعث بالا رفتن قیمت و ایجاد آربیتراژ و ایجادِ اختلافِ قیمت لحظه ای همان ارز، در صرافی دیگر میشود. همین 2 عامل، یعنی پایین آوردنِ عمدیِ قیمت یا حتی آفر دادن و… و متناسب نبودن تقاضا در 2 بازار مختلف، موجب ایجاد آربیتراژ در لحظات متعددی میشود.
هیچ روش صد درصدی و تضمین شده برایِ کسبِ سودِ قطعی و بدونِ ریسک در بازارهای مالی وجود ندارد. دنیای بازارهایِ مالی، دنیایِ عدمِ قطعیت است. هیچ احتمالِ صد درصدی، در بازارهایِ مالی وجود ندارد. اما می توان به جرئت گفت که روشِ آربیتراژ گیری و استفاده از اختلافِ لحظه ای قیمتها و کسبِ سود از این روش، یکی از بهترین و امن ترین روش های کسبِ سود محسوب میشود. ببینیم چه مشکلی ممکن است در این روش وجود داشته باشد. تنها مساله و مشکلِ ممکن نوسان قیمتِ ارزی باشد که خریده ایم. مثلا قیمت یک ارز در یک صرافی 1000 تومان، و همان ارز در یک صرافی دیگر 1.100 تومان باشد. خب، 100 تومن اختلافِ قیمت وجود دارد. ما کلی ارز به قیمت 1000 تومن از صرافی شماره 1 میخریم، ارزهای خریداری شده را به صرافی شماره 2 انتقال میدهیم تا با قیمتِ 1.100 تومان بفروشیم. (برای راحت تر متوجه شدنِ خواننده از واحد پولی تومان در مثال های مان استفاده میکنیم) اختلاف فعلی 100 تومان است. قطعا خرید زمان میبرد، انتقال زمان میبرد، و حالا موعدِ فروش است. ممکن است در همین حین، قیمت ارز 200 تومن بریزد. حالا قیمتِ ارزِ خریداری شده ی ما 900 تومان است. در این مثال ما سود نکردیم. ضرر کردیم. روش آربیتراژ گیری یکی از امن ترین روش های کسبِ سود در بازارهای مالی محسوب میشود. اما حتی این روش نیز ایراداتِ خاصِّ خودش را دارد. اما جزء کم خطرترین روش های کسبِ سود در بازارهای مالی محسوب میشود.
پشتیبانی آنلاین