تبلیغات دهان به دهان یا کلامی، یکی از روش های تبلیغاتی بسیار موثر محسوب می شود. در تبلیغات دهان به دهان یا کلامی، این مشتریان هستند که ما را تبلیغ می کنند آن هم به رایگان و بدون اینکه از ما پولی دریافت کرده باشند. مثلا یک رستوران کیفیت غذایش بسیار عالی ست. مشتریان رستوران، هر جایی که بروند و در هر محفلی که بنشینند، ممکن است به تبلیغات رایگان آن رستوران بپردازند. هنگام سفارش غذا، یادشان می آید که فلان رستوران، غذایش محشر است. در همان جمع، نسبت به کیفیت غذای فلان رستوران تبلیغی رایگان صورت میپذیرد، در واقع تبلیغات دهان به دهان انجام میشود. چندین دهان شروع می کنند به حرف زدن در مورد برند یا هر چیز دیگری که محبوب شان است.
یا مثلا یک جوک دهان به دهان سراسر کشور پخش می شود. چقدر عالی می شود که ما بتوانیم کاری کنیم تبلیغات کارمان دهان به دهان بین مردم و مخاطبین مد نظرمان تبلیغ گردد. فوق العاده موثر است. ما تبلیغات دهان به دهان را در گفت و گوهای دوستانه، خانوادگی یا در تاکسی میشنویم. اگر از دوستان و آشنایان بشنویم تاثیر بیشتری میگیریم. زیرا می دانیم آنها به ما راستش را می گویند و مثلا اگر می گویند فلان قالیشویی کارش خوب است، حتما با آنجا کار کرده اند و رضایت نسبی دارند. در نتیجه وقتی از یک آشنا می شنویم که از یک برند یا فروشگاه یا مغازه تبلیغ و تعریغ می کند به او و حرفهایش و تبلیغش اعتماد می کنیم. تحقیق برای مان سخت است. اما گوش دادن به توصیه دیگران در مورد فلات رستوران، فلان فیلم سینمایی، فلان شرکت تبلیغاتی و… راحت تر است. ما راحت تریم دنبال روی دنبال دیگران باشیم تا رهبران شان. مثلا خود من برایم سخت است همه چیز را از طریق آزمون و خطا کشف کنم. ترجیح میدهم درستِ یک چیز را از فرد دیگری بشنوم تا اینکه خودم آن را بدست بیاورم.
بیش از هر روش دیگری، تبلیغات دهان به دهان موثر است. چون ما معمولا در این روش بیشتر توجهمان جلب می شود و از طرفی بیشتر اعتماد می کنیم. میبینیم اطرافیان مان در مورد چیزی حرف میزنند، ما هم نسبت به آن چیز تهییج می شویم. من که هر وقت می بینم اطرافیانم در مورد فیلمی حرف میزنند حتما آن را تهیه کرده و میبینم. اما اگر تبلیغات آن را هر جای دیگری ببینم خیلی واکنش نشان نمیدهم. از طرفی تبلیغات دهان به دهان را از جماعتی می شنوم که هیچ گونه نفعی از آن تبلیغ نمی برند. صرفا نظرشان را دارند اعلام می کنند. یا مثلا می گویند فیلم جدید آقای اصغر فرهادی را دیده اید؟ فیلم قهرمان.. ما می گوییم خیر. می گویند فیلم متفاوتی است. اما من رفتم و دیدم خیلی خوشم نیامد. یا خیلی خوشم آمد. در هر صورت فردی گوینده هیچ نفعی نمی برد.
تبلیغات دهان به دهان تمامی ندارد. هر وقت موضوعی مرتبط با مساله ای خاص رخ دهد، در موردش صحبت خواهد شد. چندین سال است من مشتری سایت فروش بلیط اینترنتی علی بابا هستم و بارها در موردش با جماعت مختلفی حرف زدم. بدون اینکه یک ریال کومیسیون بگیرم. نفع و ضرر این گونه تبلیغات متوجه صاحبش می شود. گفتم ضرر، در واقع تبلیغات دهان به دهان می تواند موجب تبلیغات منفیِ یک برند شود. پس از تماشای یک فیلم، هر کس را دیدم گفتم که اگر سینما رفتید به هیج وجه فیلم فلان را نبینید. هیچ جذابیتی ندارد. و هر کس که احتملا قصد داشت برود و آن فیلم را ببیند به واسطه احساس من و شناختی که از من داشت منصرف شد.
یکی از دلایل تبلیغات کلامی یا دهان به دهان اشتراک گذاری نظرات در مورد موضوعات مختلف است. یکی از افراد می خواهد نظرات کارشناسانه ی خود را در مورد موضوعی مطرح کند، مثلا میآید در مورد کیفیت خودرو های خارجی و یا داخلی حرف میزند. سپس سایر نفرات نیز دنباله روی ایشان وارد بحث شده و بحث داغ می شود و شما بارها و بارها نام آن برند را در آن جمع می شنوید. یا حتی ممکن است در مورد فردی خاص صحبت کنند. هر گونه صحبتی در مورد فردی خاص یا برندی خاص، جزو تبلیغات دهان به دهان یا کلامی محسوب می شود. چه این صحبت ها مثبت باشد و چه منفی!
معمولا مشتریان شما به مرور زمان در مورد شما حرف خواهند زد، آن هم با اطرفیانشان. اگر مشتری راضی باشد، احساس مثبت خود را هر جا که بتواند جار خواهد زد. اگر مشتری ناراضی باشد قطعا نارضایتی اش را همه جا جار خواهد زد. یادتان هست در مطلب دیگری به این موضوع اشاره کردم که بهترین تبلیغات مشتری راضی ست.
مشتری راضی، تبلیغات دهان به دهان را برای شما آن هم به رایگان انجام خواهد داد.
تبلیغات دهان به دهان
برای شروع تبلیغات کلامی یا دهان به دهان، لازم نیست شما کار خاصی انجام بدهید. تبلیغات دهان به دهان از همان شروع کارتان آغاز خواهد شد. اگر کارتان درست باشد، مردم شما را به دیگران معرفی خواهند کرد. اگر کارتان ضعیف باشد باز هم این اتفاق می افتد. اما دیگران به همدیگر توصیه خواهند کرد که با فلانی کار نکنید. خدماتش یا محصولاتش کاملا ضعیف است. به همین دلیل است که کیفیت کار شما و مسئولیت پذیری تان بسیار مهم است. زیرا نمیتوانید مانع از تبلیغات کلامی یا دهان به دهان مشتریان و مردم شوید. من ترجیح میدهم کارم را با بالاترین کیفیت لازم انجام دهم تا دیگران من را به همدیگر توصیه کنند. دیگران نقش شیپورچی را بازی می کنند. اگر خراب کاری کنیم ممکن است آبروی مان را ببرند. و اگر درست کار کنیم ممکن است شدیدا ما را به دیگران سفارش کنند. مشتری راضی بهترین تبلیغ و مشتری ناراضی بدترین نوع تبلیغ محسوب می شود. زیرا مشتریان ناراضی می توانند اعتبار چندین و چند ساله شما را براحتی زیر سوال ببرند. تلاش برای راضی نگه داشتن مشتریان، هم باعث تبلیغ رایگان شما شده، هم تبلیغات دهان به دهان و کلامی مثبت را اشاعه میدهد، هم مانع از نشر تبلیغات منفی در مورد شما می شود. حراست و محافظت از آبرو و حیثیت تان، یکی از مهمترین کارهایی ست که می بایستی انجام دهید.
تبلیغات کلامی
بسیاری از کسب و کارها مردم را شریک منافع خویش می سازند. در واقع دیگر مردم قرار نیست مجانی کسب و کار شما را تبلیغ کنند. بلکه می توانند بابت هر معرفی مبلغی را دریافت کنند. کسب و کارهای شبکه ای اینچنین هستند. آنها تمام فروشندگان را نفع می رسانند. آن فروشندگان، فروشندگانِ رسمی حقوق بگیر نیستند. بلکه درصد بگیر هستند. محل کار ثابتی هم ندارند. هر وقت دلشان بخواهد کار می کنند. آقا بالاسر هم ندارند. در واقع هیچ رئیسی ندارند. خودشان رئیس خویش هستند. آنها چون ذینفع هستند دیگر عامدانه به تبلیغات دهان به دهان کسب و کار نیمه وقت خویش می پردازند. حتی اگر کسی بخواهد نظر منفی ارائه دهد، ایشان دفاع جانانه ای از برند شما خواهد کرد. ناسلامتی او شریک شماست.
با در نظر گرفتن نفع برای تمام همکاران فروش می توانید با شدت بسیار بیشتری موجب تبلیغات دهان به دهان شوید. حتی اگر تبلیغات دهان به دهان افزایش فروش را در کوتاه مدت منجر نشود، می تواند در درازمدت برای تان بخوبی بفروشد. تبلیغات دهان به دهان صرفا برای افزایش فروش نیست، می تواند در همه موارد کاربرد داشته باشد. مثلا می تواند باعث اشاعه ی یک فرهنگ شود. مثال بزنم. برنامه ای از شبکه ی فوق العاده کم بیننده ی 4 در ماه رمضان 1401 آغاز شد به نام زندگی پس از زندگی! تبلیغات دهان به دهان و کلامی مردم باعث شد این برنامه، پر بیننده ترین برنامه صدا و سیما در ماه مبارک رمضان بشود. قدرت تبلیغات کلامی و دهان به دهان را ابدا دست کم نگیرید. کسب و کار شما میتواند از طریق همین روش ها به یک برند شناخته شده ی معتبر تبدیل شود.
بهتر است از تمام کسانی که می شناسید، بخواهید که، در گفت و گوهای شان وجه تمایز شما را نسبت به دیگران تبلیغ کنند. در واقع محور تبلیغات دهان به دهان و کلامی شان، مزیت رقابتی و وجه تمایزتان نسبت به رقبا باشد. زیرا وجه تمایز شما می تواند فروش تان را به شدت افزایش دهد. به شرطی که همه آن را بدانند.
پشتیبانی آنلاین