مشاور تبلیغاتی کیست و چه ویژگی هایی دارد؟
مشاور تبلیغاتی کسی ست که به ما و سازمان و تشکلات ما مشاوره میدهد، آنهم در زمینه ی تبلیغات برند و خدمات و محصولاتی که میفروشیم و ارائه میدهیم. مشاوره ای که یک مشاور تبلیغاتی ارائه میدهد در راستای رساندن تشکیلات یا سازمان یا فروشگاه یا واحد صنفی ما به اهداف مد نظرمان است، آنهم با توجه به منابع و بودجه ای که در اختیار داریم و محدودیت های مان و از طرفی اضطرارهایی که برای ما وجود دارد.
مشاور تبلیغاتی، مجری تبلیغاتی advertiser نیست. او قرار نیست برای شما تراکت طراحی کند، یا بنر نصب کند، یا بیلبورد اجاره بگیرد، یا مجوز تبلیغاتی از ارشاد دریافت کند، یا پیامک تبلیغاتی برای تان رد کند و… اینها وظایف فرد دیگری ست که بعدا و مفصلا به آنها خواهیم پرداخت. در این مطلب میخواهیم بدانیم مشاور تبلیغاتی چه کسی است؟ و چه کسی نیست؟ چه وظایفی دارد؟ چه انتظاراتی میبایستی از او داشته باشیم؟ و قرار است ما و تشکلات مان را به کجا هدایت کند و برساند؟
مشاور تبلیغاتی چه ویژگی و وظایفی دارد؟
- مشاور تبلیغاتی میبایستی با اهداف ما کاملا آشنا باشد. مشاور تبلیغاتی باید دقیقا بداند، هدف ما چیست؟ ما را به هدف دیگری که نداریم، نرساند. مثلا هدف من از تبلیغات این است که مصرف کننده های نهایی با من تماس بگیرند و از من خرید کنند. من نمیتوانم هیچ سرویسی به همکاران و پخش کنندگان بدهم. قیمتی که ارائه میدهم مناسب یک همکار یا شرکت پخش نیست. یا اینکه خدمات من مناسب همکار نیست، فقط به درد مصرف کننده ی نهایی میخورد. حال اگر مسیر کاری مشاور تبلیغاتی، مرا به همکاران برساند، بی فایده خواهد بود. زیرا آنها از من خرید نخواهند کرد، آنها رقیب من هستند. هدف من از اینکه از خدمات مشاور تبلیغاتی استفاده کردم، رساندن من به مصرف کننده ی نهایی بوده، و این چیزی ست که ما و مشاور تبلیغاتی میبایستی از همان روز اول همکاری در موردش به توافق رسیده باشیم. خواهش میکنم با جزئیات کامل در مورد هدف مد نظرتان با هم به نتیجه برسید. مشاور تبلیغاتی میبایستی بهترین روش های تبلیغاتی جهت افزایش فروش را در اختیارمان بگذارد.
- مشاور تبلیغاتی کسی ست که بیشتر گوش میکند و میاندیشد. بدترین مشاورین تبلیغاتی کسانی هستند که از همان اول، هنوز از در وارد نشده، ایده و طرح های آنچنانی میدهند، بدون اینکه مقصد مان را بدانند، و بدانند ما با چه منابعی قرار است به این هدف و مقصد دست پیدا کنیم. وقتی شما به عنوان یک مشاور تبلیغاتی حرفه ای، دقیقا ندانید که من دنبال چه هدفی هستم، برای رسیدن به هدفم چه منابعی (مالی-انسانی-زمان) در اختیار دارم، چه فورس زمانی برایم وجود دارد (تا کی می توانم نهایتا به هدف مد نظرم برسم یا به آن نزدیک شوم؟)، هرگز نخواهید توانست به من مشاوره ی تبلیغاتی عالی ای ارائه دهید. راهکارهای شما برای من چاره ساز نخواهد بود. هرگز نمیتوان، قبل از تشخیص، برای کسی نسخه پیچید. اکثر مشاورین تبلیغاتی، برای همه یک نسخه می پیچند. و این یعنی ایشان از تجربه ی لازم و کافی برای ارائه بهترین پیشنهادات و مشاوره های تبلیغاتی، برخوردار نیستند. آنها ممکن است تشکیلات ما را با سر، به انتهای درّه بیاندازند.
- مشاور تبلیغاتی میبایستی بدور از هر گونه تعصّبی باشد. علم و تجربه و آگاهی فسیل شده و تاریخ گذشته ی ایشان نمیتواند راهگشای مسیر آینده باشد. بسیاری از مشاورین تبلیغاتی، خودشان را اینگونه معرفی میکنند که ما سالیان سال تجربه داریم و بسیاری از برندها، رشد شان را مدیون مشاوره های عالی تبلیغاتی ما هستند. آنچه اهمیت دارد، صحت گفته و ادعاهای ایشان است، و نه صرفا گفته و ادعاهای شان! اینکه تاکنون چه تاجی بر سر کدام واحد صنفی گذاشته اند و موجب رشدش شده اند، اهمیت دارد. بسیاری از مشاورهای تبلیغاتی با خواندن چند کتاب، و داشتن اعتمادبنفس و لفظ قلم حرف زدن، خودشان را علامه ی دهر دانسته، به عنوان پدر تبلیغات کشور معرفی می کنند. گاهی اوقات ما علاقه را با تخصص اشتباه میگیریم. اینکه من میتوانم خوب حرف بزنم، اعتماد بنفس دارم، و به موضوع تبلیغات علاقمند هستم و چند صد شعار تبلیغاتی را از بر هستم، و می توانم به خوبی در مورد آنچه خوانده ام و علاقمندم، حرف بزنم، به این معنا نیست که یک مشاور تبلیغاتی حرفه ای هستم. بهتر است مقاله ی بهترین مشاور تبلیغاتی در تهران را مطالعه کنید.
- مشاور تبلیغاتی حرفه ای، تصویر کل را میبیند. ما و برند ما، هم احتیاج داریم به دیده شدن، هم به زنگ خور نیاز داریم، هم به فروش نیاز داریم و… اگر قرار باشد فقط دیده شویم و هیچ خبر دیگری نباشد، نه زنگخوری، نه تماسی، نه جلسه ی قراردادی و… مشاور تبلیغاتی نمیتواند ادعا کند که من تمام تلاشم را کردم و باید صبر بیشتری داشته باشید. شما میبایستی دقیقا بدانید از او چه میخواهید؟ چه توقعاتی دارید؟ در چه زمانی میبایستی توقعات شما از مشاور تبلیغاتی برآورده شود؟ همه ی این چیزها را باید بدانید و مشاور تبلیغاتی می بایستی با توجه به توقعات شما و منابع در اختیارش به شما تعهد بدهد و زمان اعلام کند. حتی اینکه توقعات شما را تعدیل سازد. او باید کل تصویر را ببیند. معمولا کسی که از بیرون و از دور میبیند، بهتر میبیند. فرض کنید قرار است تابلویی را روی دیوار نصب کنید. ممکن است از همانجا صاف به نظر برسد. اما مشاور تبلیغاتی دور تر میرود. تا بتواند تصویر کل را ببیند و تشخیص دهد تابلو صاف و درست نصب شده، یا خیر! شاید از نزدیک و داخل گود، همه چیز را نتوان دید، اما از بیرون گود تصیر کل نمایان باشد. اصلا ممکن است من چیزی بخواهم که نهایتا غلط باشد. این مشاور تبلیغاتی ست که می تواند تصویری بهتر و جامع تر از آنچه من میخواهم را به من ارائه بدهد. ممکن است او بتواند توقعات و اهداف مرا به چالش بکشد. و تصویری بهتر از آنچه مد نظرم بود برایم ترسیم کند. من ترجیح میدهم مشاور تبلیغاتی باعث شود بهتر و درست تر بیاندیشم. و حتی باعث شود چشم اندازم وسیع تر شود. البته این در حیطه ی وظایف خودم و یا یک مشاور و توسعه دهنده ی کسب و کار است. اما ممکن است مشاور تبلیغاتی نیز بتواند باعث وسعت چشم انداز کاری من نوعی شود.
- یک مشاور تبلیغاتی حق ندارد ما را به موش آزمایشگاهی خود تبدیل کند. یک مشاور تبلیغاتی نباید با هدر دادن منابع مالی ما تجربه بیاندوزد و از طریق آزمون و خطا کارش را پیش ببرد. قرار نیست ما موش آزمایشگاهی او باشیم. مهمترین وظیفه ی یک مشاور تبلیغاتی این است که ما را با کمترین امکانات به بیشترین نتیجه ی ممکن برساند. مشاور تبلیغاتی باید از قبل دارای تجربه و علم و آگاهی فراوان بوده، اتفاقا هزینه های پِرتِ تبلیغاتی ما را کاهش دهد. مشاور تبلیغاتی میبایستی مشاوره هایی ارائه دهد که اتفاقا موجب کاهش هزینه های بیخودی تبلیغاتی ما شود. تا ما بتوانیم در جای درست هزینه کنیم و بیشترین جواب را بگیریم. هر حرکت تبلیغاتی که جواب نمیدهد، میبایستی کنار گذاشته شود، و هر چه که جواب میدهد میبایستی با قدرت بیشتری انجام شود.