در این مطلب میخواهم به مقوله کلاهبرداری های اینترنتی و پیامکی بپردازم. چرا سرمان کلاه میرود؟ و چگونه سرمان کلاه میرود؟ پاسخ: همه ما آرزو و رویا داریم. همه ما دوست داریم به آرزوها و رویاهای مان دست پیدا کنیم. همه ما کلی هدف داریم. از طرفی همه ما دارای انواع ترس ها هستیم. میترسیم آبروی خویش را از دست بدهیم. میترسیم دارایی ها و موجودی مان را از دست بدهیم. میترسیم یارانه مان قطع شود. میترسیم کارت سوخت مان از اعتبار ساقط شود و… آرزوها، رویاها و ترس ها، جزو مهمترین محرک های ما محسوب میشوند.
تلاش های شبانه روزی ما حول محور تلاش برای رسیدن به اهداف و آرزوها و از طرفی تلاش برای از دست ندادن هاست. در واقع محرک ما آرزوها و ترس های ماست. کلاهبردارهای اینترنتی و پیامکی چه می کنند؟ از طریق محرّک های ما اقدام می کنند به کلاهبرداری و تخلیه حساب مان و برداشتن کلاهمان! مثلا پیامکی برای ما می آید مبنی بر اینکه اگر میخواهید یارانه تان قطع نشود ثبت نام کنید. شما کلیک می کنید، ثبت نام میکنید، در انتها به شما گفته میشود که مثلا هزینه ثبت نام هزار تومن است. شما به خودتان میگویید حتی اگر کلاهبرداری باشد چیزی از دست نداده ام. اطلاعات حساب تان را وارد میکنید. در نهایت پیامک رمز پویا را وارد می کنید و دوستان کلاهبردار 2 دقیقه وقت دارند تمام موجودی شما را خالی کنند. و این کار را حتما انجام میدهند.
چرا شما فریب خوردید؟ زیرا استرس داشتید. استرس چی؟ استرس قطع شدن یارانه تان! احتمالا محدودیت زمانی نیز به شما اعلام شده تا شما فورا اقدام کنید و آنها فورا حساب تان را خالی کنند. آنها از استرس و ترس از دست دادن ما سوء استفاده می کنند و حساب مان را تخلیه می کنند. بدبختانه زمانی که استرس و ترس داریم، عقل مان کار نمیکند و تصمیمات غلط میگیریم. بارها شده پیامکهایی در محیط اینستاگرام و واتساپ برای من ارسال شده مبنی بر اینکه پیج اینستاگرام شما در حال از دست رفتن است، آنهم مثلا به دلیل نقض قوانین اینستاگرام یا گذاشتن پستهای تکراری یا رعایت نکردن قانون کپی رایت و… ترس از اینکه پیج مان از دست برود باعث شده ما روی لینکی کلیک کنیم و اطلاعات نام کاربری و پسوورد خودمان را در اختیار هکر قرار دهیم و براحتی پیج مان هک شود. باز هم محرک ترس ما بود. ترسِ از دست دادن و شوق بدست آوردن!
وقتی از طریق پیامک به ما گوشزد میشود که قرار است یارانه مان قطع شود، یا حساب مان بسته شود، یا سیم کارت مان سلب امتیاز شود، یا کارت سوخت مان باطل شود و… در واقع عزیزان کلاهبرداران دارند روی ترس مان کار می کنند. ترس از دست دادن باعث میشود ما احساساتی عمل کرده، واکنش نشان دهیم و کلاهمان برداشته شود. وقتی استرس به ما وارد شود و تحت تاثیر ترس قرار بگیریم، ناگزیر اشتباه بزرگی مرتکب شده، حساب مان تخلیه میشود. تمام تلاش کلاهبرداران اینترنتی و پیامکی برای ایجاد ترس از دست دادن ماست و در نهایت خالی کردن حساب مان. هر کس روی ترس از دست دادن شما و شوق رساندن تان به چیزی سرمایه گذاری کرد، بدانید برای تان یک دام بزرگ پهن کرده است.
تشکیلات کلاهبرداری اینترنتی و پیامکی از طریق پیامک، شما را هدایت می کنند به سمت کلیک روی یک لینک! مثلا میگویند سیم کارت شما در حال سلب امتیاز است. جهت جلوگیری از سلب امتیاز، روی لینک کلیک کرده، فرم را کامل پر کنید. در واقع پیامک و وب سایت ابزار تکمیلی برای کلاهبرداری اینترنتی و پیامکی محسوب میشوند.
ابزار دوم دست گذاشتن روی آرزوها و رویاهای شماست. شما دوست دارید صاحب پولی، جایزه ای، برنده قرعه کشی و لاتاری و… شوید. به همین دلیل پیامکهای اینچنینی ممکن است برآورده کننده آرزوهای و رویاهای شما باشند. در نتیجه این محرّک شما را وادار به اقدام می کند. بگذار شانسم را امتحان کنم. شاید خوب از آب درآمد. مثلا چند سال پیش برای دامادمان پیامک آمد که شما برنده گوشی موبایل آخرین سیستم سامسونگ شده اید. جهت دریافت عدد 1 را بزنید. همینطور طعمه را بازی دادند و آدرس دقیق دریافت کردند و فقط اعلام شد که هزینه پستی میشود 10 هزار تومان که خودتان باید بپردازید. حتی شماره کارت نیز ندادند که از خودشان ردّی به جای نگذارند. اعلام شد 10 هزار تومان شارژ ایرانسل به عنوان هزینه پستی برای شان ارسال گردد. اینهمه سناریو چیده شد و از مردم میلیاردها تومن شارژ ایرانسل دریافت گردید و فورا فروخته شد و نقد گردید. عجب بازی کثیفی! به دامادمان گفتم کلاهبرداری ست. گفت اشکالی ندارد. اگر کلاهبرداری نباشد صاحب یک گوش میشوم. اگر کلاهبرداری باشد تنها 10 هزار تومان از دست میدهم.
کلاهبرداران اینترنتی و پیامکی، بسیار هوشمندانه کاری می کنند که شما فکر کنید با از دست دادن چیز بسیار کم و ناچیزی میتوانید چیز بسیار بزرگ و ارزشمندی نصیب تان شود. در نتیجه ریسک از دست دادن را برای شما نزدیک – صفر – نگه میدارند تا شما مجاب شوید که چیزی از دست نمیدهید و ممکن است چیز زیادی نصیب تان شود. پس طعمه را میبلعید و به دام میفتید. پرنده نیز همینجوری به دام میافتد، طعمه را میبیند، به اطراف مینگرد، هیچ صیادی در کار نیست، مجاب میشود که شانس بزرگی گیرش آمده، زیرا مفت و مجانی ست، و هیچ محافظی ندارد، کافی ست پرنده را مجاب کنید که طعمه مجانی ست و شما مراقبش نیستید. طعمه را میگیرد و به دام می افتد. شوق بدست آوردن یک غذای مجانی با کمترین زحمت، او را اسیر ما می کند.
معامله ای که کلاهبرداران اینترنتی و پیامکی طراحی می کنند، معامله ی بین بدست آوردن چیز زیاد، در قبال از دست دادن چیز کمی ست. کلاهبرداران اینترنتی و کلاهبرداران پیامکی یا شما را تشویق می کنند به انجام کاری، (در ازای بدست آوردن چیزی بسیار ارزشمند در قبالِ انجام هیچ یا مقدار کمی زحمت) یا شما را میترسانند که فلان کار را انجام دهید تا مثلا کارت سوخت تان ابطال نشود، البته آنها روی همه حساب نمیکنند، همینکه 1% از مردم فریب بخورند برای شان کافی ست. آنها فقط شما را نشانه نمیروند، فقط شما را نمیترسانند، فقط به شما وعده نمیدهند، آنها روی همه مانور میدهند، سپس یک عده ای که زیادی مثبت اندیش و زیادی ترسو هستند را به دام می اندازند.
یکی از دلایلی که گول میخوریم و سرمان کلاه می رود این است که همه چیز درست و واقعی به نظر می رسد. مثلا آدرس سایت میبینید کاملا شبیه آدرس سایت همراه اول است. فقط ممکن است پسوند فرق کند، یا یکی از حروف جابجا شده باشد، مثلا آدرس دامنه https://shop.mci.ir/ است و کلاهبرداران اینترنتی و پیامکی آدرس https://shoping.mci.ir/ را برای شما پیامک می کنند. همه چیز را شبیه سایت همراه اول تعریف می کنند تا شما گول خورده، و همه را واقعی تصور کنید، و اقدام کنید که به مثلا تکمیل اطلاعات شخصی و وارد کردن اطلاعات کارت جهت تکمیل احراز هویت و سپس کارت فرد را خالی می کنند. در این مقاله به دلایل روانی پاسخ دادن ما به سایتهای کلاهبردار اینترنتی و پیامکهای کلاهبرداری اینترنتی پرداختیم، در مطلب بعدی در مورد شیوه شناسایی سایتها و پیامهای کلاهبرداری صحبت خواهیم کرد.
پشتیبانی آنلاین